8 d’ag. 2011

Repensar una pedrera de marès... Nou Cementiri a Llucmajor

Les pedreres actives de les Illes Balears es regeixen pel Pla Director Sectorial de Pedreres de les Illes Balears el qual obliga a realitzar un projecte de restauració de la pedrera si aquesta es vol ampliar. Aquest pla entén com a "projecte de restauració" genèric el rebliment de la pedrera amb material inert (no contaminant), establint com a manera natural d'actuar a les pedreres inactives l'eliminació d'aquestes en el nostre paisatge. Però les pedreres, en realitat són espais d'oportunitat paisatgística i funcional, i més, en la limitació física i material de les illes. Es proposa una modificació dels criteris d'intervenció del Pla, ja que eliminen totalment aquests paisatges creats, matèries de la memòria de la nostra cultura.

El projecte és un intent d'establir criteris d'actuacions possibles, poguent-se estendre i aplicar a tota una cadena d'intervencions a pedreres. Per les característiques de l'espai, la seva ubicació i la situació de mancança d'equipaments del municipi es tria, com a programa del projecte, un cementiri.

El cementiri succeeix com una gran excavació. L'accés esdevé una gran rampa de descens cap al seu interior, en un recorregut sempre descendent. Es treballa en la combinació de dos recorreguts: un de reconeixement progressiu de la pedrera (associat als recorreguts del cementiri on la profunditat de l'excavació és directament proporcional al grau de contacte amb els difunts) i l'altre de trobada instantània de la pedrera (recorregut que no interfereix mai amb el programa del cementiri). El final dels dos recorreguts conflueix a la pedrera, on s'ha potenciat el seu tarannà basat en la verticalitat de l'espai realitzant uns talls en aquest direcció que emfatitzen més la profunditat excavada.

El sistema constructiu es basa en continuar l'excavació, a la pedrera, realitzant una feina de gestió del material extret com a manera de construir els espais del cementiri. Les construccions que trobem sempre responen a la dualitat de construït i excavat, combinant el material extret amb l'excavació com a generadora dels espais. La pedrera és sempre present i és el punt de referència del projecte, l'espai clau.

làmina resum, veure més

/// Dades:
Títol /// Nou Cementiri a Llucmajor - Recuperació d'una Pedrera de Marès / Projecte Final de Carrera
Data i lloc de presentació /// ETSAV (UPC), Juliol 2008
Tribunal /// Xavier Monteys / Joan Ramon Blasco / Benjamín Pleguezuelos / Iñaki Alday (tutor)
Qualificació /// Excel·lent

Premis i distincions /// Reconeixement de l’excel·lent qualitat del Projecte Final de Carrera / Finalista III Premi Mediterrani del Paisatge (veure més)